همزمان با بیستوهشتمین دوره هفته کتاب و کتابخوانی :
نقش افسانهها در قصهگویی تشریح شد
نشست مجازی انجمن قصهگویی کانون کرمان با حضور لیلا کفاشزاده و با موضوع نقش افسانهها در قصهگویی برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی ادارهکل کانون استان کرمان، به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی لیلا کفاشزاده پژوهشگر میراث فرهنگی ۲۴ آبان ۹۹ به صورت مجازی مهمان انجمن قصهگویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمان شد و درباره افسانهها در قصهگویی صحبت کرد.
بنابر این خبر، نجمه خاتون خداترس معاون فرهنگی کانون کرمان در ابتدای این نشست بیان داشت: «کتابها اصلیترین ابزار در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هستند و در این میان ادبیات کودک و قصهها جایگاه ارزشمندتری دارند و در میان قصهها و افسانهها با شگردهای خاصی که ویژه آنهاست مخاطب را از دنیای مادی فراتر میبرند و با جهان ناخودآگاه پیوند میدهند. به عبارتی کلیگرایی و نمادآفرینی که از ویژگیهای قابل توجه افسانههاست، دنیای افسانه را از واقعیت ملموس دور میسازد و رواج میدهند. جالب است که افسانهها ساختاری را میآفرینند که با طرز فکر کودک و تجربه از جهان منطبق است و مفاهیم انتزاعی و اساسی را به طور غیرمستقیم به ناخودآگاه مخاطب عرضه میکند. بنابراین برای درک و فهم ساختار افسانهها و تمایز آن از دیگر انواع قصهها باید به خوبی آنها را شناخت.»
برهمین اساس، کفاشزاده با اشاره به این که پدر و مادر افسانهها اسطورهها هستند بیان داشت: «اساطیر نماینده تداوم زندگی فرهنگی یک ملت، نوع تاریخ و نشاندهنده فرهنگ و نحوه تفکر مردمان در دوره کهن هستند.»
همچنین ادامه داد: «اسطوره با زبان گویایی بیش از تاریخ بیانگر بازماندههای گرانبهای پنهان شده در دل دوران است و معرب «هیستوریا» در یونانی به معنای جستجوی آگاهی و داستان است که در زبان انگلیسی به استوری تبدیل شده است.»
وی با بیان اینکه اسطورهها را انسانها خلق کردهاند اظهار داشت: «اسطورهها به گونهای خودآگاه برای تقلیل گرفتاریها یا اعتراض به اموری که برای مردمان نامطلوب بوده است، به وجود آمدند و تکرار این داستانها به آنها حقانیت میبخشد.»
کارشناس مهمان انجمن قصهگویی کانون کرمان، علت خلق خدایان و اسطورهها را عدم آگاهی مردمان و استفاده از تحلیل خود برای کشف علت واقعی حوادث دانست و گفت: «خدایان برای مبارزه با ناتوانی انسانها خلق میشوند و بعد به شهریاران و قهرمانان زمین تبدیل میشوند.»
او همچنین علت مطالعه اساطیر را پی بردن به گوشههای تاریک ساختارهای اجتماعی کهن، فهم، درک و شناخت بهتر رفتار و آداب یک اجتماع، شناخت ریشهها و مطالعه تاریخ و جغرافیای آن منطقه با بررسی اساطیر بیان کرد.
توضیح درباره شخصیتهای اسطورهای چون زروان، سپندار، تیشتر، وایو، آتور، آناهیتا و بازگویی قصهها و افسانههایی چون «شاه ماران» و نقش مار در افسانههای کرمانی، پرکو، گیلگمش، بانوی آب و... از دیگر مباحث مطرح شده از سوی کارشناس این نشست بود.